Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Η Αγία Βαρβάρα και η βαρβάρα.


Η Αγία Βαρβάρα, γνωστή ως Μεγαλομάρτυς, ήταν Χριστιανή αγία και μάρτυς, που έζησε κατά τον 3ο αιώνα μΧ. εορτάζεται στις 4 Δεκεμβρίου.
Στο βίο της αναφέρεται ότι η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία, (σημερινή Izmit) επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιλιανούμυστικά προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό.
ο πατέρας της ,εξεμάνει και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών
Ο Έπαρχο ς βλέποντας τι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να φονευθεί.
. Τελικά ..ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της, Σύμφωνα με τον βιογράφο αυτής Συμεών ο ίδιος ο πατέρας της τηναποκεφάλισε ως "πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται". Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνόκατά θεία δίκη.


Χρόνια πολλά σε όλες τις Βαρβάρες που γιορτάζουν αύριο.Ένα Θρακιώτικο έθιμο,είναι και η ετοιμασία της βαρβάρας.Η βαρβάρα είναι βρασμένο σιτάρι,με
σταφίδες,σύκα,ρόδι,καλαμπόκι.φασόλια,κλπ.Βράζεται  και μοιράζεται για να πάνε καλά οι σοδιές.Εγώ την φτιάχνω μόνο με σύκα και σταφίδες,γιατί έτσι την τρώμε.Φυσικά λίγοι πλέον την φτιάχνουν όπως πρέπει.Αφού μουλιάσω  το σιτάρι σε νερό αρκετές ώρες,το βάζω να βράσει μέχρι να χυλώσει.

Έχω βάλει τις σταφίδες  σε νερό,

και αφού βράσει το σιτάρι καλά και χυλώσει τις ρίχνω μέσα.Βάζω ζάχαρη, τα σύκα,
έχω χτυπήσει στο μούλτι καρύδια στα οποία προσθέτω ζάχαρη και κανέλα,και
τα ρίχνω πάνω από την βαρβάρα όταν τη σερβίρω.Βάζω  σε κούπα όσο θέλω και τρώω με μεγάλη ευχαρίστηση.Μέχρι τώρα έχω γεμίσει την κούπα 2 φορές.

Έχω μοιράσει προς το παρόν στην πεθερά μου και στην κουνιάδα μου.Αύριο θα μοιράσω και στη γειτονιά.Εύχομαι η Αγία Βαρβάρα να μας φυλάει όλους και προπαντός τα φανταράκια του πυροβολικού που γιορτάζει αύριο.Να είστε καλά όλοι.

26 σχόλια:

Μαiρη είπε...

Πολύ όμορφο έθιμο!Βέβαια, δεν έχω φάει ποτέ κάτι τέτοιο, μα είμαι ίγυρη πως θα μου αρέσει! Καλό σου βράδυ!!!

MaNTaRiNi είπε...

Αχ τι μου κάνεις!! Μαρέσει πάρα πολύ η βαρβάρα!! στείλε μου ένα ταπεράκι με το κτελ να χαρείς!! :) :) :)

Asteri (Maria) είπε...

Το έθιμο το γνωρίζω αλλά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ
Χρόνια πολλά!!!!!
Υγεία σε όλο τον κόσμο

lourdi lourdaki είπε...

Καλημερα!!!ομορφο εθιμο..να εισαι καλα και του χρονου να ξαναφτιαξεις και χρονια πολλα και καλα!!
Σε ευχαριστω δε για τα καλα σου λογια!!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Ωραία έθιμα!!
Και για όσους τα κρατούν, μπράβο!!
Χρόνια πολλά!!!!
Να είσαι καλά να μοιράζεις κάθε χρόνο τη βαρβάρα σου!
Υγεία!!!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Ήταν η εκκλησία στο σπίτι της μαμάς μου , ήτανε δωρήτρια φτιάχνοντας τότε τις καμπάνες της εκκλησίας.Έχω κάνει Βαρβάρα μα δυστυχώς δεν τη τρώει ο άνδρας μου και ..έμενα εγώ με τις κρέμες.Καλό ΣΚ φίλη μου.

anthivolon είπε...

Moυ αρέσει πολύ η βαρβάρα, κράτα μου ένα πιατάκι!!! Χρόνια Πολλά σ΄όλες τις Βαρβάρες!!
Στην Έδεσσα, απ΄όπου κατάγομαι, έλεγαν ότι"ότι καιρό κάνει τη μέρα της Αγίας Βαρβάρας τον ίδιο θα κάνει και τα Χριστούγεννα". Εμείς εδώ στην Αθήνα έχουμε ένα μουντό καιρό και καθόλου κρύο.
Και του χρόνου!!

( fortounata) είπε...

Μαίρη,τα έθιμα πρέπει να τα κρατάμε όσο μπορούμε.καλό σκ.φιλιά.

( fortounata) είπε...

MaNTaRiNi,να σου στείλω όση θες,αλλά γρήγορα γιατί δεν νομίζω να μείνει.φιλιά καλό σκ.

( fortounata) είπε...

Asteri,χρόνια πολλά στις εορτάζουσες.χάνεις που δεν έχεις δοκιμάσει.φιλιά.

( fortounata) είπε...

lourdi,ευχαριστώ πολύ ,και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά.φιλιά.

( fortounata) είπε...

Αντιγονάκι μου,ευχαριστώ πολύ.μακάρι να ήσουν κοντά να δοκίμαζες.υγεία σε όλους.φιλιά,καλό σκ.

( fortounata) είπε...

αχτίδα,κρίμα να μην τρώει ο Δημήτρης.καλό σκ,να είσαι καλά.φιλιά.

( fortounata) είπε...

anthivolon,να σου κρατήσω όση βαρβάρα θες.και δω τον ίδιο καιρό έχουμε.μόλις μάζεψα μέσα τα ρούχα,γιατί έρχεται βροχή.καλό σκ.φιλιά.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ειχα ακουσει για την βαρβαρα ως γλυκισμα!

Παντως ακουγεται νοστιμοτατο!

Εγω γεμισα κουπα με σταρακι απλο απο τα σαραντα της γιαγιας μου!
Σημερα ειναι!
και το σταρι ηταν νοστιμοτατο

Καλημερα

Και λοιπόν;E allora? είπε...

να'σαι καλά που μας μαθαίνεις τα έθιμα

χχχ

( fortounata) είπε...

coula,πολλοί δεν το ξέρουν αυτό το έθιμο.άλλο το σιτάρι της γιαγιάς,που κι αυτό μου αρέσει.ο θεός να την αναπαύσει.φιλιά.

( fortounata) είπε...

Και λοιπόν;E allora?σ'ευχαριστώ πολύ.και συ να είσαικαλά και γρήγορα.φιλιά.



















/

Μαiρη είπε...

Ήρθα! Λοιπόν άκου! Βάζεις το κερί να λιώσει σε μπαίν μαρί. Ενώ αυτό λιώνει εσύ κόβεις τις χαρτοπετσέτες. Τις βάζω σε λαδόκολλα, είδα πως είναι καλύτερα από ότι στο αλουμινόχαρτο, με την καλή πλευρά προς τα κάτω. Αφού λιώσει το κερί, με ένα κουτάλι και όχι μεμιάς από την κατσαρόλα, ρίχνεις επάνω κερί μέχρι να το καλύψεις καλά! Δεν θα το κουνήσεις καθόλου και τη λαδόκολλα θα αρχίσεις να την ξεκολλάς σιγά σιγά και αφού έχει κρυώσει εντελώς το κερί!Προσοχή, μη βιαστείς!!! Θέλει καλό κρύωμα!!!Καλή επιτυχία!!!!

Μαiρη είπε...

Ξέχασα και το τελευταίο. Αφού το ξεκολλήσεις, με ένα μαχαίρι λειαίνεις τις άκρες.

lourdi lourdaki είπε...

Καλο βραδυ! και μια καλη εβδομαδα! σου ευχομαι!!και σε ευχαριστω!

mia maria είπε...

Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις:)

( fortounata) είπε...

Μαίρη,θα το προσπαθήσω,ευχαριστώ για τη βοήθεια.φιλιά.

( fortounata) είπε...

lourdi,να είσαι καλά κούκλα μου,φιλιά.

( fortounata) είπε...

big mama,ευχαριστώ πολύ.και συ να είσαι καλά.φιλιά.

kiki είπε...

Και του χρόνου!