Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Η Αγία Βαρβάρα και η βαρβάρα.


Η Αγία Βαρβάρα, γνωστή ως Μεγαλομάρτυς, ήταν Χριστιανή αγία και μάρτυς, που έζησε κατά τον 3ο αιώνα μΧ. εορτάζεται στις 4 Δεκεμβρίου.
Στο βίο της αναφέρεται ότι η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία, (σημερινή Izmit) επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιλιανούμυστικά προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό.
ο πατέρας της ,εξεμάνει και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών
Ο Έπαρχο ς βλέποντας τι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να φονευθεί.
. Τελικά ..ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της, Σύμφωνα με τον βιογράφο αυτής Συμεών ο ίδιος ο πατέρας της τηναποκεφάλισε ως "πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται". Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνόκατά θεία δίκη.


Χρόνια πολλά σε όλες τις Βαρβάρες που γιορτάζουν αύριο.Ένα Θρακιώτικο έθιμο,είναι και η ετοιμασία της βαρβάρας.Η βαρβάρα είναι βρασμένο σιτάρι,με
σταφίδες,σύκα,ρόδι,καλαμπόκι.φασόλια,κλπ.Βράζεται  και μοιράζεται για να πάνε καλά οι σοδιές.Εγώ την φτιάχνω μόνο με σύκα και σταφίδες,γιατί έτσι την τρώμε.Φυσικά λίγοι πλέον την φτιάχνουν όπως πρέπει.Αφού μουλιάσω  το σιτάρι σε νερό αρκετές ώρες,το βάζω να βράσει μέχρι να χυλώσει.

Έχω βάλει τις σταφίδες  σε νερό,

και αφού βράσει το σιτάρι καλά και χυλώσει τις ρίχνω μέσα.Βάζω ζάχαρη, τα σύκα,
έχω χτυπήσει στο μούλτι καρύδια στα οποία προσθέτω ζάχαρη και κανέλα,και
τα ρίχνω πάνω από την βαρβάρα όταν τη σερβίρω.Βάζω  σε κούπα όσο θέλω και τρώω με μεγάλη ευχαρίστηση.Μέχρι τώρα έχω γεμίσει την κούπα 2 φορές.

Έχω μοιράσει προς το παρόν στην πεθερά μου και στην κουνιάδα μου.Αύριο θα μοιράσω και στη γειτονιά.Εύχομαι η Αγία Βαρβάρα να μας φυλάει όλους και προπαντός τα φανταράκια του πυροβολικού που γιορτάζει αύριο.Να είστε καλά όλοι.