Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ-Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η Θράκη ελευθερώθηκε στις 14 Μαίου 1920.Σήμερα έγινε η αναπαράσταση της ιστορικής εκείνης ημέρας,όπου η Μεραρχία Σερρών υπό τον στρατηγό Π.Ζυμβρακάκη,μπήκε στην Κομοτηνή,ως ελευθερωτής.Από το πρωί εκείνης της μέρας οι μονάδες της μεραρχίας  παρήλαυναν στη πλατεία της πόλης ,ενώ ο κόσμος τους υποδεχόταν με χαρά και ενθουσιασμό.Στην πλατεία,ο  γάλλος στρατηγός Σαρπί,παρουσία του μητροπολίτη Μαρωνείας,και του έμπιστου συνεργάτη του Βενιζέλου Χ.Βαμβακά,παρέδωσε το πρωτόκολλο παραδόσεως της πόλης στον στρατηγό Ζυμβρακάκη.Αυτές τις στιγμές που για κάποιους ίσως φαίνονται αστεία πανηγύρια,αλλά είναι η ιστορία που μας κάνει περήφανους για τους προγόνους μας,έκαναν αναπαράσταση  σύλλογοι,ο ιππικός όμιλος,η σχολή αστυφυλάκων,το Θρακικό ωδείο,και η φιλαρμονική του Δήμου Κομοτηνης.Εύχομαι στους συντοπίτες μου,χρόνια πολλά,και σε σας να μην ξεχνάτε τους αγώνες των προγόνων μας.
εδω ο κόσμος που άρχισε να μαζεύεται για να παρακολουθήσει την παρέλαση.
προσέξτε τις στολές των στρατιωτών,είναι από το βεστιάριο του σίριαλ "Ματωμένα χώματα".

14 σχόλια:

Μαiρη είπε...

Σας αξίζουν συγχαρητήρια διότι σε πείσμα των καιρών εσείς εξακολουθείτε να τιμάτε τους προγόνους μας! Πίστεψέ με, ξέρω πάρα πολλές οικογένειες, οι οποίες δεν στέλνουν τα παιδιά τους ούτε στην παρελάση της 25ης Μαρτίου, ούτε και σε αυτήν της 28ης Οκτωβρίου. Κι όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί βαριούνται να ετοιμάσουν τα παιδιά τους!

loulou είπε...

Δεν πρέπει να ξεχναμε την Ιστορία της Πατρίδας μας...ναι, η πίκρα ειναι οτι ξεχνάει αυτοι τα παιδιά της...


Καλό σου βράδυ.

Loulou

anthivolon είπε...

Ωραία η γιορτή της πόλης σας. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να τιμάτε τους προγόνους σας και να δίνετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας. Καταπληκτικές και οι φωτογραφίες σου. Μου θύμησαν όντως τα "Ματωμένα χώματα"!!

Ανώνυμος είπε...

Τέλειαααααα

Αυτά ειναι τα ωραία που κρατούν ζωντανές τις μνήμες και μας θυμίζουν την ιστορία μας, που οι πολιτικοί μας τείνουν να ξεχάσουν!

Φιλιά φορτουνατα μου

( fortounata) είπε...

Μαίρη,πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας,και τις αξίες που έχουμε ξεχάσει.

( fortounata) είπε...

loulou, η πατρίδα είμαστε όλοι εμείς.Αν ψηφίζουμε άχρηστους πολιτικούς,δεν φταίει η πατρίδα.

( fortounata) είπε...

anthivolon,όλη η εβδομάδα που έρχεται,έχει αρκετές εκδηλώσεις.θα αναρτήσω και άλλες φωτογραφίες.καλό σου βράδυ.

( fortounata) είπε...

Coula μου,ίσως είναι ο τόπος μου που είναι τόσο μακρυά από το κέντρο,αλλά αν μπορείς να με καταλάβεις τον πονάμε αυτόν τον τόπο,και τον αγαπάμε.δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε κανένα κομμάτι της Ελλάδας.φιλιά.

Irini είπε...

Συγχαρητήρια που θυμάστε ακόμα ότι υπήρξαν άνθρωποι που πολέμησαν και έδωσαν την ζωή τους για μας για ένα καλύτερο μέλλον.Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους προγόνους μας,πρέπει να τους τιμούμε και να μαθαίνουμε στα παιδιά μας για την Ιστορία αυτού του τόπου και τους ανθρώπους της.
Ευχαριστούμε που μας το θύμισες,φιλιά!!!

Mana είπε...

την ιστορία πρέπει να τη μαθαίνουμε και να τη ζούμε καθημερινά για να μην επαλαναμβάνουμε τα ίδια λάθη. μου φαίνεται όμως ότι μυαλό δεν βάζουμε.

( fortounata) είπε...

irini,ευχαριστούμε πολύ.ο τόπος μας τράβηξε πολλά,και αν είμαστε τώρα ελεύθεροι,το οφείλουμε στους ανθρώπους που πάλεψαν γι αυτό.τους αξίζει η τιμή.φιλιά και από μένα.

( fortounata) είπε...

mana,αυτό είναι το κακό,δεν βάζουμε μυαλό.φιλιά.

zeidoron dtsoukas είπε...

Χρόνια Πολλά για την επέτειο της απελευθέρωσης της Θράκης κι ένα μπράβο σε σένα για την ωραία παρουσίαση.Αυτά τα γεγονότα πρέπει να τα θυμόμαστε και να τιμάμε τους αγώνες των προγόνων μας.
Ηθελα να ρωτήσω γιατί γιορτάστηκε 6 μέρες πιο μπροστά κι όχι στις 14;

( fortounata) είπε...

zeidoron,ήταν η αναπαράσταση,της παράδοσης.υπάρχει πρόγραμμα εκδηλώσεων,με αποκορύφωμα την παρέλαση της 14ηςΜαίου.