Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Μάθε τέχνη .............

Τυχαία διάβασα στη ΔΙΑΔΡΟΜΗ για το www.ikpa.gr ινστιτούτο  κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης.Έκανα κλικ στα χειροποίητα χαλιά, και με συγκίνηση είδα  σχέδια τα οποία δούλεψα πολλές φορές ,γιατί η δουλειά μου πρίν παντρευτώ ήταν ταπητουργός.Έφτιαξα πολλά χαλιά δεν μπορώ να θυμηθώ πόσα.Τότε δουλεύαμε  με κόμπους, και αν συμπληρώναμε έναν ορισμένο αριθμό κόμπων (νομίζω 3.500 κόμβους) παίρναμε δώρο έναν αργαλειό και μαλλιά για να φτιάξουμε το δικό μας χαλί.
αυτό είναι το δικό μου χαλί που το έφτιαξα μόνη μου.Είναι το σχέδιο 'λουλούδι Ηπείρου' . Καταλαβαίνετε την συγκίνησή μου .Πάντα με συγκινούν τα χειρποίητα χαλιά, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια, ναι ήμουν 12 χρονών όταν ξεκίνησα .Τότε πληρωνόμασταν 1,5 δρχ. τους 1000 κόμπους. Πάντα θα θυμάμαι τα κορίτσια που δουλεύαμε μαζί, με αγάπη και νοσταλγία.
Και για να σας γλυκάνω
μαλλί της γριάς!!!! φιλάκια σε όλους.

10 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Ωωωω... καλώς σε βρήκα από την Αχτιδο-θυγατέρα.

Θαυμάσιο το δικό σου χαλί. Πολύ ωραίο κομμάτι και με συγκίνησε το γεγονός πως το έφτιαξες μόνη σου.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

RedHat είπε...

πιστεύεις οτι κάποια πράγματα ειναι γραμμένα να συμβούν; ποσο χάρηκα που ξέρεις να υφαίνεις! εγώ τώρα μαθαίνω.σε παραδοσιακό αργαλειό και σε αργαλειό -τελλάρο, διάφορες υφάνσεις. τους κόμπους θα τους μάθουμε μάλλον του χρόνου.
το χαλί σου πανέμορφο. ούτε στο όνειρο μου δεν πιστεύω οτι θα φτιάξω ποτέ κάτι τόσο ομορφο.

φιλιά

Μαiρη είπε...

Mε συγκίνησες....

( fortounata) είπε...

redhat τα χαλιά αυτά γίνονται σε διαφορετικό αργαλειό από τους παραδοσιακούς.έχουν 2 τεράστιους κυλίνδρους έναν πάνω και έναν κάτω που στηρίζονται σε 2 πλαινά ξύλα. η αντίστασή τους γίνεται με σίδερα βαριά 6-8 κιλών .είναι δύσκολο να τον έχεις στο σπίτι.( ίσως γιαυτό έμεινα κοντή)

( fortounata) είπε...

Μαίρη μου φιλάκια.

zeidoron dtsoukas είπε...

Αυτό να δει η Μοιραράκη να τρελαθεί!
Αλήθεια σήμερα υπάρχουν αργαλειοί;
Παλιά πριν το 70 πολλά σπίτια στην επαρχία είχαν αργαλειούς στο ισόγειο,τους θυμάμαι.
Καλό βράδυ!

( fortounata) είπε...

zeidoron δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί αργαλειοί πλέον .ποιός να τους δουλέψει;

RedHat είπε...

zeidoron, φουρτουνιασμένη ψυχή.....
κι όμως υπάρχουν αργαλειοι.
εκτός απο τον παλιό της μητέρας μου, εχω πάρει κι εναν καινούριο,μικρό και που μετακινείταιεύκολα, με 8 μιτάρια και φάρδος πανιού 80 εκατοστά. κι οχι μόνο εγω. πολλές συμμαθητριες μου έχουν αγοράσει αργαλειούς και υφαίνουν σπίτι.

να έχετε μια ομορφη μέρα

( fortounata) είπε...

redhat, πολύ χαίρομαι που υπάρχουν αργαλειοί ,και συνεχίζεται η παράδοση.

zeidoron dtsoukas είπε...

RedHat σ' ευχαριστώ για την πληροφορία.Ειλικρινά δεν πίστευα ότι υπάρχουν στην εποχή μας άνθρωποι που έχουν αργαλειό(έστω και μικρό)σπίτι τους και τον δουλεύουν μάλιστα!
Μπράβο,να είσαι καλά.